در خطوط انتقال هوایی برق، از هادیهای آلومینیومی تقویتشده با فولاد که به اختصار ACSR نامیده میشوند، استفاده میگردد. این محصولات از هادیهای آلومینیومی با مغزی فولادی ساخته میشوند و بسته به میزان سطح مقطع آلومینیومی مورد استفاده، قابلیت انتقال جریان متفاوت دارند.
با توجه به رشد جمعیت، نیاز صنایع به برق افزایش پیدا کرده است، لذا برای انتقال بیشتر برق، ضروری است که ظرفیت این هادیهای انتقال برق افزایش یابد. آخرین راهکار افزایش ظرفیت این هادیها، ایجاد یک خط انتقال جدید با ساخت و نصب دکلهای انتقال جدید است که البته بسیار هزینهبر میباشد.
اما در این بین کشورهای پیشرفتهای همچون آمریکا و ژاپن، برای حل این مشکل در سال ۱۹۷۰ میلادی، هادیهایی “پرظرفیت” را عرضه کردند که دقیقاً مشابه وزن و سطح مقطع هادیهای ACSR طراحی شدند با این تفاوت که در آلیاژ آلومینیوم آنها، تغییراتی ایجاد شده که قابلیت تحمل گرمای بیشتری را که با جریانهای عبوری بالاتر ایجاد میشود را، به آنها اضافه کرد.
به این هادیها، هادیهای HTLS یا هادیهای پرظرفیت با دمای بالا و شکم پایین اطلاق میشود که با توجه به وزن و استحکام کششی مشابه، میتوانند بهجای هادیهای قدیمی ACSR برروی همان دکلهای قبلی نصب شوند اما جریانی حتی تا ۲ برابر را از خود عبور دهند.
یعنی درواقع بدون اینکه هزینه جدیدی بابت نصب دکل و خرید زمین برای این موضوع صورت گیرد؛ تنها با جایگزینکردن هادیهای قدیمی با هادیهای جدید، میتوان 2 برابر بیشتر از قبل، جریان را انتقال داد.
با توجه به ایجاد نیروگاه در جزیره قشم، هماکنون لازم است که برق تولیدی این نیروگاه به بندرعباس منتقل شود که هادیهای قدیمی ظرفیت این انتقال را ندارند و بهعلت تحریمها شرکتهای تولیدکننده خارجی این محصول که آمریکا، ژاپن و کره هستند از فروش هادی پرظرفیت TACSR به ایران خودداری مینمایند.
شرکت آلومتک با دارابودن تیم قوی تحقیقاتی و واحد تحقیق و توسعه فعال، هادی پرظرفیت ACSS را که تکنولوژی آن مربوط به کشور آمریکاست، در سال 1388 تولید کرده است. این هادی در چندین پروژه داخلی استفاده شده و تاکنون با مشکلی مواجه نشده است.
شرکت آلومتک در همین سالها تحقیقات کاربردی جهت ساخت هادی TACSR را با استفاده از روش مهندسی معکوس از تولیدات یک شرکت ژاپنی انجام داد و به تکنولوژی ساخت این هادی نیز دست یافت.
شرکت آلومتک بعد از کنارهگیری شرکت کرهای و امتناع از تحویل هادیهای پرظرفیت TACSR اعلام نمود که توانایی تولید این محصول طراحیشده توسط شرکتهای ژاپنی و کرهای را عیناً و با مشخصات مشابه دارد.
درنهایت، در تاریخ پنجشنبه 7 اردیبهشتماه جلسهای با حضور مسئولین شرکت توانیر و برق منطقهای هرمزگان و شرکتهای مشاورهای مشانیر و قدس نیرو در محل شرکت آلومتک برگزار شد و پس از بحث و گفتگو، نمونه اولیه هادی TACSR -آلومینیوم آلیاژی زیرکونیمدار- که مواد اولیه آن از قبل تولید شده بود، در حضور ناظران محترم توانیر به هادی تبدیل شد و پس از نمونهبرداری از این محصول استراتژیک، کلیه تستهای مربوطه براساس استاندارد بینالمللی IEC62004 انجام و خوشبختانه تمامی تستها با موفقیت و تحت نظارت ناظران مربوطه انجام گردید.
هادی TACSR، یک هادی آلومینیومی از نوع زیرکونیمدار پرظرفیت است که به تکنولوژی ساخت بالایی نیاز دارد و کلیه مراحل تولید این هادی استراتژیک در شرکت آلومتک انجام گردیده است.
شرکت آلومتک که جزء شرکت های فرعی سرمایه گذاری ملی ایران (سهامی عام) میباشد به عنوان اولین و قدیمی ترین تولید کننده هادی های هوایی کشور با قدمتی بیش از 60 سال و توان علمی و تجهیزاتی به روز و با دارا بودن تیم تحقیقاتی به روز و مجهز به دانش روز دنیا همپای شرکت های به نام دنیا، انتظار دارد با توجه به وضعیت کشور عزیزمان ایران از باب تحریم ها، مدیران محترم وزارت نیرو به این توان داخلی اعتماد کرده و به جای سپردن این پروژه بزرگ و پراهمیت به کشورهایی با دانش فنی کمتر، این پروژه ملی را به فرزندان خود سپرده و این مهم علاوه بر افزایش اعتماد و انگیزه نیروهایی داخلی، زمینه ای برای قدم های بزرگتر بعدی در سطح کشور و دنیا خواهد شد